Annals of Tropical Medicine and Public Health

LETTER TO THE EDITOR
Year
: 2016  |  Volume : 9  |  Issue : 5  |  Page : 368--373

Cardiovascular diseases-A quiz for Doctor of medicine (community medicine or PSM) post graduate students


Sagar Atmaram Borker 
 Department of PSM, PGIMER Dr RML Hospital, New Delhi, India

Correspondence Address:
Sagar Atmaram Borker
Department of PSM, Post Graduate Institute of Medical Education and Research (PGIMER), Dr. Ram Manohar Lohia (RML) Hospital, New Delhi - 110 011
India




How to cite this article:
Borker SA. Cardiovascular diseases-A quiz for Doctor of medicine (community medicine or PSM) post graduate students.Ann Trop Med Public Health 2016;9:368-373


How to cite this URL:
Borker SA. Cardiovascular diseases-A quiz for Doctor of medicine (community medicine or PSM) post graduate students. Ann Trop Med Public Health [serial online] 2016 [cited 2019 Aug 19 ];9:368-373
Available from: http://www.atmph.org/text.asp?2016/9/5/368/190214


Full Text

A Quiz on cardiovascular diseases (CVDs) was conducted by the author on 29 th September 2015 as an event to observe the World Heart Day at Karnataka, the detailed instructions are attached below, it consisted of 5 rounds.

Q 1-10: Multiple-choice questions (MCQs)

No marks for unattempted answers.

Each item has four alternative responses marked (A), (B), (C), and (D).

You have to choose the correct response.

Each question carries one (1) mark. No negative marking.

No team will be eliminated at the end of this round.

Q 11-20: Matching items

No marks for unattempted answers.

This consists of two lists of statements, terms or symbols, and you have to match items in list 1 with items in list 2.

Each question carries one (1) mark. No negative marking.

No team will be eliminated at the end of this round.

Q 21-30: Fill in the blanks

No marks for unattempted answers.

Each question carries two marks. if two fill in the blanks are there then 1 mark each for the correct answer. Negative half for each wrong answer. Complete wrong means negative half+half=1 negative mark. Thus if there are two fill in the blanks and if onne is right the other is wrong then 1-1/2=1/2 positive marks will be given.

If there is one blank in the question then two marks for correct answer and minus one for wrong answer.

One team with the lowest score will be eliminated at the end of this round. If there is a tie between the last two scores the team with the highest negative marking will be eliminated.

Q 31-40: Assertion and Reason

No marks for unattempted answers.

Given are two paired statements. One statement is "A" (assertion) and the other statement is "R" (reason). Select the appropriate answer using the code given below:

(a) Both A (assertion) and R (reason)----are true and R (Reason) is the correct explanation of A (Assertion).

(b) Both A and R are true, but R is not the correct explanation of A.

(c) A is true, but R is false.

(d) A is false, but R is true.

Each question carries one (1) mark. Negative marking of minus half (΍) mark for wrong answer.

The four highest scoring teams will be going to the next round. If marks are equal then the team with the highest negative markings will be eliminated

Q 41-50: Rapid fire round-10 questions. True or false

No marks for unattempted answers. Each question carries 2 marks. Minus one for wrong answer.

Bonus marks-at least five answers must be correct for being eligible for the bonus marks.

Teams answering all 10 questions within 6 min will be given 4 bonus points.

Teams answering all 10 questions within 8 min will be given 2 bonus points

Teams answering all 10 questions after 8 min will be given 0 bonus point

First two teams will be given prizes.

The details of the quiz questions are as below:

Quiz prepared for  Intercollegiate academic Post graduate Programme on CVDs

Quiz round 1 [1]

MCQs

1. The concept of "Endgame for Tobacco Control" aims to

a. Decrease  prevalence of tobacco use by 5%

b. Decrease prevalence of tobacco use to <5%

c. Decrease prevalence of tobacco use by 25%

d. Decrease prevalence of tobacco use to <25%

Answer-b.

2. The most harmful fats for human health are

a. Saturated fatty acids

b. Trans fatty acids

c. Omega-3 polyunsaturated fatty acids (PUFA)

d. More unsaturated fatty acids

Answer-b.

3. Which of the following approaches is likely to be most successful in prevention of CVD?

a. A small decrease in risk factor across the population

b. Targeting and the treatment of high-risk individuals

c. Both a and b

d. Neither a nor b

Answer-c.

4. Which of the following statement is false?

a. Without intervention 10 million additional deaths will occur from  noncommunicable diseases (NCDs) by 2025

b. Household air pollution is an additional factor in Southeast Asia

c. Tertiary care is more important than primary and secondary care in NCDs

d. Adding on six NCDs risk factors can save 37 million lives

Answer-c.

5. Which of the following statement is false?

a. NCDs are biggest killers in developed countries

b. Infectious disease is the biggest cause of mortality in developing countries

c. Absolute mortality from NCDs is more in developing than developed countries

d. Age-standardized mortality rate from NCDs is higher in developing than developed countries

Answer-d.

6. Coronary artery disease is also called

a. RHD

b. IHD

c. ASD

d. TAO

Answer-b.

7. What is the most effective way of reducing the incidence of diabetes, as seen in the diabetes prevention trial?

a. Metformin

b. Healthiest life style

c. Healthiest lifestyle and metformin both were equally effective

d. Neither metformin nor healthiest lifestyle were effective

Answer-b.

8. What can be said about the levels in cardiovascular mortality in USA and China between 1990 and 1996?

a. Overall decreased in China and increased in USA

b. Overall decreased in USA and increased in China

c. Increased in both USA and China

d. Overall decreased in both USA and China

Answer-a.

9. The burden of household air pollution is greatest in

a. Africa,

b. Latin America

c. Southeast Asia

d. Central Europe

Answer-c.

10. What percentage of deaths occur globally in the age group 20-39 years that can be attributed to alcohol alone?

a. 25%

b. 40%

c. 10%

d. 50%

Answer-a.

Quiz round 2

Match the pairs

11. Rank the following countries in decreasing order of prospective number of people with diabetes by 2030 (India, Brazil, USA, Russia, and China)

1. a. China

2. b. India

3. c. USA

4 d. Brazil

5. e. Russia

Answer-1-a, 2-b, 3-c, 4-d, 5-e.

12. Match the following contents with the food items they are rich in

1. Ecosapenttaenoic acid                   a. fish

2. monnounsaturated fatty acid         b. Sessame oil

3. Polyunsaturated fatty acids           c. Dalda

4. Saturated fats                                  d. Ghee

Answer-1-a, 2-b, 3-c, 4-d.

13. Match the expected outcomes with the centers where they are to be established (National Programme for Prevention and Control of Cancer, Diabetes, Cardiovascular diseases, and Stroke and The National Programme for Health Care of the Elderly) at the end of the 12 th Five Year Plan

1.Geriatric clinics on fixed days                        a. Regional Geriatric centers

2.30 bedded geriatric ward                               b. District level NCDs cells

3.10 bedded geriatric wards                             c. CHC

Answer-1-c, 2-a, 3-b.

14. Match the following studies with the places where they were conducted

[INLINE:1]

Answer-1-a, 2-b, 3-c, 4-d.

15. Match the murmur with the disease associated with it.

[INLINE:2]

Answer-1-a, 2-b, 3-c, 4-d.

16. Match the following interventions with the appropriate BP reductions.

[INLINE:3]

Answer-1-a, 2-b, 3-c, 4-d, 5-e.

17. Give the correct sequence of phases of nutritional transition in countries of the world starting from the time in which they occur

1. a. Famine

2. b. Receding famine

3. c. Degenerative disease

4. d. Collecting food

5. e. Behavioral change

Answer-1-d, 2-a, 3-b, 4-c, 5-e.

18. Match the following ECG leads with the regions where they are placed

[INLINE:4]

Answer-1-a, 2-b, 3-c, 4-d.

19. Match the following salient features of the study with their names

[INLINE:5]

Answer-1-a, 2-b, 3-c, 4-d.

20. Match the diagnostic criteria for rheumatic fever

[INLINE:6]

Answer-Major criteria-chorea and erythema marginatum, Minor criteria-fever and arthralgia.

Quiz round 3 [2],[3]

Fill in the blanks

21. According to World Heart Federation, tobacco use must be reduced by ---- for the "25 by 25 goal" to be achieved.

Answer-30%

22. Unless contraindicated, people with CVD are encouraged to participate in at least ---- min of moderate intensity physical activity -----------days of each week.

- ----------- days of each week.

Answer-30 min, 5 days

23. Elimination of major risk factors will reduce heart disease, stroke, and diabetes by -----------

Answer-75% or 3/4 th

24. By reducing systolic blood pressure (SBP) by 10-15 mmHg and diastolic blood pressure (DBP) by 5-8 mmHg morbidity and mortality can be reduced by ___%

Answer-50%

25. According to the -------------- hypothesis, children born to malnourished mothers are at a greater risk of CVD in later life.

Answer-Barker

26. CVDs are expected to grow annually at _____% between 2005 and 2015.

Answer-9.2%

27. There is an increased risk of metabolic complications if waist circumference in men is more than or equal to --------- cm.

Answer--102

28. The BP Goal to be achieved by antihypertensive therapy in diabetes mellitus is -------------mmHg and renal disease and heavy proteinuria is ------------------- mmHg.

Answer- <135/85, <125/75

29. International Heart Association defines heart attack as severe chest pain more than ------------min radiating to the left arm; not relieved by pain killers; and associated with nausea, vomiting, and sweating.

Answer-30

30. Taking ----------------- mg/kg extra vitamins supplements like vitamin A, C, and E prevents heart attack.

Answer-0

Quiz round 4

Statement and Reason

31. Statement -Low birth weight can cause hypertension, diabetes

Reason -Low birth weight does not cause adiposity

Answer-c

32. Statement -There is very less cardiac mortality in northern Europe and southern Africa as compared to southern Europe and northern Africa

Reason -Mediterranean diet was less associated with cardiac mortality than the control diet according to the Lyon Diet Heart Study

Answer-d

33. Statement -With regards to MDGs the Global mortality from CVDs has not fallen between 1990 and 2010

Reason -There was a very effective tobacco control programme after 2000.

Answer-c

34. Statement -According to the National Programme for the Health Care of the Elderly (NPHCE), the main responsibility of CVDs lies with the state and district NCD cell

Reason -NPHCE and National Programme for Cancer, Diabetes, Cardiovascular diseases, and Stroke will be integrated.

Answer-a

35. Statement -Survival rates after a myocardial infarction are high among the old as compared to the young.

Reason -Disabilities are very frequent that affect the functionality in old age compromising the ability to pursue the activities of daily living.

Answer-b

36. Statement -The CDC considers a drink when a person consumes 45mL (1.5 ounces) of 40% distilled spirits (gin/whisky).

Reason -Drinking five or more drinks in men and four or more drinks in women per day is referred to as binge drinking.

Answer-b

37. Statement -The potential amount of money India is likely to lose between 2010 and 2030 due to CVDs and its complications will amount to INR 9.2 million.

Reason -India has a very high out-of-pocket expenditure on health.

Answer-a

38. Statement -Vegetable oil consumption in Asia has increased by 166% between 1997 and 2007.

Reason -This has decreased CVD in these countries to a certain extent.

Answer-a

39. Statement -About 72% of disability-adjusted life year (DALYs) is attributable to zero physical activity.

Reason -Conscious interventions are more effective than subconscious interventions in increasing the years of life lived without disability.

Answer- b

40. Statement -On a hot and humid day when you sweat, you need more salt in the diet.

Reason -There is little salt lost through sweat although it is important to drink a lot of water.

Answer-a

Quiz round 5

Rapid fire round

41. Cholesterol raising properties of saturated fatty acids are attributed to stearic acid.

Answer-False

42. Potassium intake of less than 2.5 g contribute to high blood pressure.

Answer-False (3.5 g)

43. Each person needs a minimum of five serving of fruits and vegetables per day.

Answer-True

44. Expand MONICA

Answer-Multinational

Monitoring of Trends and

Determinants in CVD

45. Smoking is not a nonconventional risk factor for CVD.

Answer-True

46. The inflation of minimum 30 mmHg above palpatory method will be helpful in recording correct BP by the auscultatory method.

Answer-True

47. New onset of hypertension >140/90 mmHg with proteinuria: >300 mg/day does not constitute preeclampsia.

Answer-False

48. T wave inversion in ECG means infarction.

Answer-False

49. Framingham risk score can be used globally.

Answer-False

50. Taking extra vitamin supplements like vitamin A, C, and E prevents heart attack.

Answer-False

The program was concluded with great appreciative remarks by all the participants and staff. [1]

Financial support and sponsorship

Nil.

Conflicts of interest

There are no conflicts of interest.

References

1Reddy KS, PHFIs Online Course on Global Public Health Non communicable Diseases Chapter Week 5 lectures.
2Borker SA. Geriatrics quiz for P.G. students. Ann Trop Med Public Health [Epub ahead of print]. Available from: http://www.atmph.org/preprintarticle.asp?id=150101\. [cited on 2016 Apr 11].
3http://www.world-heart-federation.org/what-we-do/world-heart-day/. [Last accessed on 2016 Apr 07].